Supberbelegger George Soros ruikt kansen in Spanje en Facebook zou interesse hebben in ‘drones’. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.

1. Europese aandelenbeurzen zijn vanochtend herstellende na de sell-off van maandag, en beleggers verkopen veilig Duits staatspapier, waardoor de rente stijgt. De spanningen rond de Oekraïne zijn wat afgenomen, nadat het Kremlin aankondigde dat troepen die deelnamen aan oefeningen aan de grens met de Oekraïne zijn teruggetrokken naar hun basis.

Zorgen over een Russische invasie van de Oekraïne nemen daardoor wat af, maar de Russische strijdkrachten op de Krim blijven overigens gewoon aanwezig. Poetins machtsvertoon lijkt te slagen, want het Westen is verdeeld hoe het op de agressieve schaakspel van de Russische president moet reageren. De VS willen Rusland wel sancties opleggen, maar Europa is bang voor zijn economische belangen en Russische vergelding en wil niet verder gaan dan het afbreken van niet aan de Oekraïne gerelateerd overleg.

2. De forse koersdaling gisteren heeft de 300 rijkste individuen ter wereld 44,4 miljard dollar gekost, weet persbureau Bloomberg. President Poetins Oekraïnsche avontuur kostte Russische en Oekraïnse oligarchen 13 miljard dollar nadat de Russische MICEX aandelenindex met meer dan 11 procent onderuit ging.

3. George Soros slaat weer toe in Spanje. Ditmaal heeft de superbelegger een belang genomen in de Spaanse bank Bankia, die voor de tweede keer naar de beurs wordt gebracht. Volgens Reuters behoorde Soros tot de zes grootste investeerders in Bankia.

Bankia onstond in 2010 als samenraapsel van zwalkende lokale spaarbanken en werd dat jaar met veel poeha naar de beurs gebracht. Institutionele beleggers meden wijselijk de beursgang en het waren vooral particuliere beleggers die instapten. Kleine beleggers zagen hun inleg volledig verdampen, want twee jaar later werd de bank genationaliseerd en kreeg het een kapitaalinjectie van 22 miljard euro.

4. Facebook gaat investeren in drones (onbemande vliegende objecten), volgens de website TechCrunch. Naar verluidt wil het grootste sociale netwerk ter wereld de producent van Drones Titan Aerospace kopen. Titan maakt drones die gebruik maken van zonne-energie en tot vijf jaar onafgebroken in de lucht kunnen blijven.

Facebook wil de drones inzetten om er voor te zorgen dat de 5 miljard mensen die nog geen toegang hebben tot internet een goedkope verbinding krijgen. Stilletjes hoopt topman Mark Zuckerberg natuurlijk dat de internetlozen ook een Facebook account nemen zodat het aantal gebruikers stevig groeit.

5. Kleine meevaller voor de Japanse premier Shinzo Abe in zijn strijd tegen deflatie en economische stagnatie. Lonen zijn in januari voor het eerst in bijna twee jaar tijd gestegen. Basissalarissen exclusief bonussen stegen met een magere 0,1 procent ten opzichte van januari 2013. Die maand steeg de consumentenprijsindex met een veel forsere 1,4 procent, wat de koopkracht uitholt.

Het is menens voor premier Abe om te zorgen voor loongroei, en niet alleen om een einde te maken aan de deflatie. Het aandeel van lonen in het nationaal inkomen is gezakt naar een historisch dieptepunt, een situatie die zich overigens ook in Europa en de VS voordoet. Deze maand begint in Japan de `Shuntō`, het jaarlijkse overleg tussen de sociale partners over de lonen. Vanochtend werd in Japanse media gemeld dat Panasonic, Toshiba, Hitachi voor het eerst in zes jaar tijd de basissalarissen van hun werknemers zal gaan verhogen.

6. Autoproducenten zijn voorafgaand aan de autosalon in Genève weer positief over de automarkt aan het worden nu het rampjaar 2013, waarin autoverkopen kelderden naar het niveau van 1995, achter de rug is. Persbureau Bloomberg citeert Ford Europa topman Stephen Odell, die zei dat “het vertrouwen langzaam aan het terugkeren is” en dat de markt op weg is naar een “gematigd herstel.”

Autoproducenten zijn het er volgens Bloomberg over eens dat de Europese markt zeker niet rap zal herstellen zoals de Amerikaanse markt dat de afgelopen jaren heeft gedaan. Onderzoeksbureau IHS Automotive rekent voor 2014 op groei van 2,7 procent naar iets maar dan 12 miljoen auto’s.

7. Daimler-topman Dieter Zetsche heeft laten weten dat Mercedes-Benz fabrieken op volle toeren draaien, maar de groeide vraag niet kunnen bijbenen. Volgens Zetsche stegen de verkopen in februari met meer dan 10 procent.

8. Met Europese energieproducenten gaat het een stuk minder goed vanwege de lage energieprijzen en subsidies voor duurzame energie. RWE, Duitslands grootste energieproducent, maakte vanochtend voor het eerst in meer dan zes jaar tijd een nettoverlies bekend. Dat nettoverlies bedroeg 2,76 miljard euro vanwege afschrijvingen ter waarde van 4,8 miljard euro op energiecentrales.

9. Griekenlands steunronde nummer drie zal klein zijn, nadat de eurozone en het IMF het Zuid-Europese land de afgelopen jaren 240 miljard euro hebben geleend en er voor hebben gezorgd dat obligaties in private handen voor meer dan de helft werden afgestempeld. Dit zei Klaus Regling, de topman van het Europese crisisfonds ESM.

Regling zei daarnaast volgens persbureau Bloomberg dat Griekse staatsobligaties niet nog een keer worden afgestempeld. Volgens Regling heeft Griekenland, dat een staatsschuld heeft voor meer dan 170 procent van het BBP “geen haircut [afstempelen] nodig, in tegenstelling tot sommige Angeksaksische academici, die denken dat dit onvermijdelijk is.”

Regling wees er op dat de eurozone de grootste schuldeiser is van Griekenland, en dat de “publieke sector niet aan haircuts doet.” Wat Regling met het oog op de Europese verkiezingen niet zegt, maar wat waarschijnlijk wel zal gaan gebeuren, is dat de eurozone op de al verstrekte leningen de looptijd gaat verlengen en de rente zal verlagen. Dat zal Griekenlands schuldenlast echter maar marginaal verlichten, waardoor de torenhoge schuldenberg blijft staan.

10. De beursagenda voor vandaag is zo goed als leeg. Voor de markt niet heel belangrijk maar voor Griekenland wel is de inkoopmanagersindex voor de Griekse industrie. Markit maakt om 10:00 het cijfer voor februari bekend. Vorige maand steeg de index naar 51,2, de eerste keer sinds 2009 dat het cijfer uitkwam boven het breakeven van 50 waarbij sprake is van noch groei, noch krimp van de industrie.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl